Factura electronica obligatorie
Sunt considerate facturi numai facturile care îndeplinesc condițiile OUG 120/2021 privind sistemului naţional RO e-Factura şi factura electronică în România.
Potrivit formei actualizate a Codului Fiscal art. 319 (1) – Facturarea: În înțelesul prezentului titlu sunt considerate facturi documentele sau mesajele pe suport hârtie ori în format electronic, dacă acestea îndeplinesc condițiile stabilite în prezentul articol.
Ministerul Finantelor doreste introducerea unui un nou alineat, alin. (1*1), cu următorul cuprins:
“(11) Prin excepție de la prevederile alin. (1), pentru operațiunile realizate între persoane impozabile stabilite în România conform art. 266 alin. (2), sunt considerate facturi numai facturile care îndeplinesc condițiile prevăzute de Ordonanța de urgenţă a Guvernului nr. 120/2021 privind administrarea, funcţionarea şi implementarea sistemului naţional privind factura electronică RO e-Factura şi factura electronică în România, precum şi pentru completarea Ordonanţei Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea, eliberarea cărţii de identitate a vehiculului şi certificarea autenticităţii vehiculelor rutiere în vederea introducerii pe piaţă, punerii la dispoziţie pe piaţă, înmatriculării sau înregistrării în România, precum şi supravegherea pieţei pentru acestea, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 960 din 7 octombrie 2021, cu modificările și completările ulterioare.”
Art. 266 alin. (2) din Codul Fiscal defineste care sunt persoanele impozabile stabilite in România:
a) o persoană impozabilă care are sediul activității economice în România este considerată a fi stabilită în România;
b) o persoană impozabilă care are sediul activității economice în afara României se consideră că este stabilită în România dacă are un sediu fix în România, respectiv dacă dispune în România de suficiente resurse tehnice și umane pentru a efectua regulat livrări de bunuri și/sau prestări de servicii impozabile;
c) o persoană impozabilă care are sediul activității economice în afara României și care are un sediu fix în România conform lit. b) este considerată persoană impozabilă care nu este stabilită în România pentru livrările de bunuri sau prestările de servicii realizate la care sediul fix de pe teritoriul României nu participă.
Proiectul de lege prevede sanctiuni doar pentru netransmitetea facturilor prin SPV de catre furnizor in anumite termene, insa beneficiarul trebuie sa tina cont de celelalte prevederi ale Codului Fiscal referitoare la recunoasterea cheltuielilor precum si a deductibilitatii TVA in sensul ca sunt considerate facturi numai facturile primite prin SPV !!!
Echipa noastră de profesioniști este dedicată să te ajute să navighezi cu succes în lumea complexă a finanțelor și să îți asigure succesul pe termen lung al afacerii tale.
Contactează-ne astăzi pentru a începe sa transmiti facturile prin efactura SPV sau sa afli cum poti descarca facturile electronice primite de la furnizori prin e-facturare!